top of page

Doğan Cüceloğlu Doğum Haritası Analizi



Herkese merhabalar,

Bu yazıda sizlere psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu’nun haritasını yorumlamak istiyorum.

Doğan Cüceloğlu 1938 yılında Silifke’de doğmuş, uzun yıllar Amerika’da yaşamış, Kaliforniya Eyalet Üniversitesi’nde akademisyenlik yapmış, orada bir kadınla evlenmiş ve 3 çocuk sahibi olmuş.

Cüceloğlu 1996 yılında Türkiye’ye dönerek üniversite öğrencilerine, ebeveynlere, iş dünyasına yönelik pek çok seminer düzenlemiş ve televizyon programları sunmuş. Cüceloğlu’nun 20’den fazla kitabı mevcut. İçimizdeki Çocuk, Damdan Düşen Psikolog, İnsan İnsana kitapları en ünlülerinden. Ayrıca Youtube’a çektiği videolarla yine pek çok insanın yaralarını sarmasına yardımcı olmuş görünüyor. Doğan Cüceloğlu geçen sene şubat ayında aramızdan ayrıldı.

Bu yazıda insanın kim olduğu sorusuna cevap arayan, yaşam üzerine, çocuk, yetişkin, duyguları anlamak üzerine kafa yoran ve içerik üreten Doğan Cüceloğlu’nun doğum haritasını yorumlayacağım. Doğan C.’nun kitap ve video içeriklerinden yola çıkarak çıkarımlar yapmaya çalışacağım tabi ki.

Doğan Cüceloğlu’nun haritasında kova stelyumu var. Güneş, Venüs ve Jüpiter kavuşumu mevcut. Ayrıca Merkür’ü de kova burcunda.




Kova arketipi bireysellik, özgürlük, eşitlik, hümanizm gibi konularla ilgilidir. Kova burcunu incelerken zıt burcu olan aslan burcunu da incelemek gerekir. Aslana burcu ego bütünlenmesini, kimliği, etiketleri, ünvanları, statüyü ifade eder. Aslan semboliği kralları, yöneticileri, ünvanları, markaları gösterir. Aslan’ın ün, şan, şöhret ve kimliklerle yakından ilgisi vardır.

Yani aslan burcu ben doktorum, avukatım, anneyim, yüksek değerlikli bir insanım, der. Kendi onurunu, kıymetinin ününün bilinmesini ister. Ya da ilişkide old. insanların kimliklerini önemseyebilir. Kova arketipi ise “Kral çıplak!” diyen soytarıdır. Bir ülkedeki isyancılardır, işçi sınıfıdır, ezilenlerin temsilcisidir, bir sınıfta öğretmene sürekli itiraz eden O çocuktur. Gruplarda hayır oraya değil öbür tarafa gidelim diyendir ya da bu çocuğun kafası bir tuhaf çalışıyor ya


, dediğiniz O çocuktur kova burcu.


Yani kova arketipi bir yandan kimliklerden, statülerden, etiketlerden ayırmayı temsil eder. Aslan’ın karşıt burcu olarak kova burcu “çıkar o kürklü mantonu, bırak o koltuğunu” der bir bakıma. Burada anlamımız gereken tabiki Gucci markalı çantamızı çöpe atıp, yüksek statülü işimizden ayrılmamız değildir. Kova arketipsel olarak kimliklerden arınarak “insan” olmanın değerini gösterir. Yani “Ey sen insan kimliklerin, statün, paran, kıyafetlerin, süsün-püsün olmadan kimsin?” der.


Yani kova arketipi kimliklerden arınık bir şekilde insan olmayı vurgulayan bir söylemdedir.

Doğan Cüceloğlu’nun haritasına bakacak olursak. Doğan C.’nun haritasında 1 orbluk bir Güneş-Venüs kavuşumu var. Güneş -Venüs kavuşumlu kişiler girdikleri ortamlarda kendilerini sevdirirler. İlişki kurmayı önemserler. Uyumlu olmak, güzel görünmek, sosyal imaj onlar için önemli olur. Venüs kova burcundayken farklı ve tuhaf beğeni ve zevklere sahip birinden bahsedebiliriz.


Venüs’ün kovada yer alması ayrıca Pallas asteroidiyle kavuşumu feminist bir eş ihtimalini güçlendiriyor. Pallas- Athena asteroidi, eril figürlerle çarpışan, onları alt eden bir anlatıma sahiptir. Pallas asteroidi aynı zamanda stratejik zekayı, olaylara barışçıl çözümler getirmeyi gösterir.


Doğan C.’nun haritasında Pallas- Venüs- Güneş kavuşumu var. Bu özellikler toplumsal olaylara (kova) barışçıl çözümler, fikirler bulan (Pallas), aynı zamanda bu çözümleri insanların sevebileceği (Venüs) şekilde sunabilen birine işaret ediyor.

Hocanın kova vurgusu özgürlük, bireysellik, bireyin kimliği üzerine kitaplar yazması Güneş kova ve kova stelyumunu yine öne çıkarıyor. Güneş burcu kişinin parladığı, hayat ve canlılık kazandığı yerdir, bu yüzden topluma etki etmek, insanlara yön vermek gibi idealist eğilimler Güneş kovaların sahip olacağı özellikler arasındadır.

---

Evet Instagram’dan gelenler için yazıya buradan devam ediyorum.

Hocanın Ay’ı ikizler burcunda. Ay burcu bizim en temel ihtiyaçlarımızı, güvenlik alanımızı ve rahat ettiğimiz şeyleri gösterir. Ay’ı ikizler olanların temel ihtiyaçları konuşmak, yazmak, çizmek gibi faaliyetlerdir. Her ikizler etkili kişi konuşkan olmayabilir. Çizim veya yazı yoluyla da kendini ifade eden ikizler burçları vardır. Ancak ikizler veya Merkür etkili kişiler bir şekilde kendini ifade etmeye ihtiyaç duyarlar.


Hocanın haritasında yine Ay ikizler kendini televizyon sunuculuğu, yazarlık yoluyla göstermiş. Onun dışında Doğan Cüceloğlu doktora çalışmasını dil psikolojisi alanında yapmış. İletişim, konuşma, diller ikizler burcunun konusudur. Haritadaki asteroidlere geçecek olursak. Doğan Cüceloğlu’nun doğum saati belli olmadığı için yükseleni ve Ay’ın derecesini göremiyoruz. Ancak Ay’ın ikizlerde olduğu kesin. Ay ikizlerin 8derece civarında ise Juno ve Child asteroidiyle açı yapmış oluyor. Açı yapmasa da Juno-Child asteroidlerinin kavuşumda old.nu görebiliriz.


Child (numarası: 4580) asteroidi içimizdeki çocuğu anlatan bir asteroiddir. Çocukluk dönemi en masum ve saf olduğumuz dönemi temsil eder. Çocuk asteroidi çocukluğumuzun doğasını anlatır.


Doğan C.’nun haritasında Child -Juno kavuşumu mevcut. Juno- Hera asteroidi evlilikle elde edilen haklar, ilişkilerde hak arayışı, kıskançlık krizlerini vs anlatır. Child- Juno kavuşumu Doğan C.’nun haritasında çocukken evlilik hayalleri kuran, insanlarla iletişimi seven bir enerjiyi ifade ediyor. Zaten hocanın haritasındaki Güneş-Venüs kavuşumu da bunu destekler nitelikte. Onun dışında Child yay etkisi öğrenmeyi seven, dinlere, inançlara meraklı bir çocukluk geçirdiğini gösterebilir. Burada Ay’ın da ikizlerde olduğunu unutmamak gerekir. Ay burcu ve açıları da çocukluk dönemimizi anlatır. Child ve Ay’ın ikizler-yay burçlarında olması öğrenmeyi, okumayı, düşünmeyi seven, inançları sorgulayan bir çocukluk dönemine işaret ediyor denebilir. Child asteroidini kendi haritanızda Ay burcu ile beraber değerlendirebilirsiniz. Asteroidleri haritanıza nasıl yerleştireceğinizi bilmiyorsanız bana mesaj atın.


Onun dışında hocanın eğer Ay derecesi uyarsa Ay’ın Juno ve Child asteroidleriyle zıt açısı olmuş oluyor. Bu da kitaplarındaki anne-baba -çocuk iletişimi, çocuklar duyguları, geliştiren anne- baba, içimizdeki çocuk, evlenmeden önce gibi kitaplarını yazma yönelimini açıklayabilir.

-----


Hocanın haritasındaki bir diğer asteroid Odisseus. Bu asteroidin numarası 1143.

Hocanın Mars ve Satürn’ü ile kavuşumda, deklinasyonda ise Mars ile paralel konumda. Öncelikle Mars-Satürn koç kavuşumuna bakalım. Mars koç burcundayken güçlü bir konumdadır. Mars koç konumu oldukça eril enerji çalıştırır. Hırslı, kuvvetli, kaba -saba hareket edebilir. İstediğimi gider alırım enerjisinde olacaktır. Ancak Satürnle kavuşan bir Mars türlü engellemelerle karşılaşır. Satürn, korku, kaygı, sınırlamalar ve endişelerle ilgili bir gezegendir. Ayrıca Satürn’ün açı yaptığı gezegenler saygınlık ve statü ihtiyacı hissettiğimiz alanları da gösterir.



Hocanın haritasındaki Mars-Satürn kavuşumu adım atarken, bir karar alırken yaşanan korku ve kaygıları anlatır. Mars koçtayken oldukça egolu ve istekli olacaktır. Satürnle kavuşan Mars ise içsel bir engellenme ve kısıtlanma hissiyatı oluşturur. Yani burada kişi atacağı adımları 2 kere düşünür, adım atmaktan korkabilir, rezil olmaktan, egosunun kırılmasından aşırı korkabilir. Ayrıca Satürn kontrol ve baskı ile ilgili old.dan kişi öfkesini oldukça kontrol edebilir. Ya da otorite figürleri tarafından korkutulup, bastırılma durumu yaşayabilir. Koç, istediklerini elde etme ile ilgili old.dan hocanın isteklerinin önüne bolca engeller (Satürn) çıkabilir. Öte yandan bu kavuşumun olumlu yanı Mars koç fevriliği ve gözü karalığını dengelemesi olacaktır.


Odisseus asteroidini yorumlara katarsak eğer nasıl olur? Odisseus, hocanın haritasında Satürnle Mars’ın ortasında kalıyor. Odisseus Yunan mitolojisinde yer alan bir kral. Odisseus hem İthaka kralı hem de Truva Savaşı’nda önemli görevlere sahip bir kahramandır. Çoğumuz Truva (2004) filmini izlemişizdir. Truva filminde Odisseus karakteri geçiyor. Ben filmi izleyeli uzun zaman olduğu için Odisseus karakterini hatırlayamadım pek ama neyse.

Peki bu asteroidlerin doğum haritalarıyla ne ilgisi var?

Gezegenler bitti bir de asteroidleri mi düşüneceğiz diyebilirsiniz. Her asteroid https://en.wikipedia.org/wiki/1143_Odysseus astronomlar tarafından bulunduktan sonra fiziksel özellikleri ölçümleniyor. Ardından asteroidlere bir isim veriliyor. Asteroid isimlerinin çoğu Roma ya da Yunan mitolojisinden karakterlerin isimlerini taşıyorlar. Bu asteroidlere isim verildikten sonra O isim enerjisiyle kodlanmış oluyor. Ve mitolojik hikayesinde anlatıldığı şekliyle doğum haritasında yorumluyoruz.

İsim enerjisi de tabi ayrı bir konu. Aynı anne-babamızın bize verdikleri isim gibi. Bir kişiye ömrü boyunca kullanacağı ismi vermek çok önemli bir mesele ve bir telkin enerjisi taşıyor. Her gün düzenli olarak aynaya bakıp ben harikayım, müthişim diyen birinin enerjisini düşünün. Bunun gibi birinin ismi de günde en az 5-6 kez duyduğu bir kelimedir.

Telkin enerjisi tekrar eden şeylerle yerleşir. Bir kişiye de o ismi koyduğumuz zaman o ismin anlamından kişide bulunacaktır.

Odisseus’a dönecek olursak.

Mitolojik hikayesinde Odisseus önce Truva Savaşı’ndan kaçıyor. Hatta savaşa katılmamak için türlü türlü numaralar yapıyor ama fayda vermiyor. Savaşa katıldıktan sonra kehanete göre savaşı bitirecek isim Aşil’in bulunmasına yardım ediyor. Ve dahası tahta at Truva fikrini ortaya atan zeki bir kahraman olarak öne çıkıyor. Ne var ki Odiessus tanrılar tarafından lanetleniyor. Uzun süre yurduna dönemiyor başına türlü belalar geliyor. 20 yıl kadar kendi öz topraklarından ayrı kaldıktan sonra Zeus, üzerindeki laneti kaldırarak yurduna geri dönmesini sağlıyor.


Çok ilginçtir ki Doğan Cüceloğlu’nun haritasında Mars-Satürn- Odiessus kavuşumu var ve kendisi 25 yıl yurt dışında yaşamış, 4 yıl çocuklarından ayrı kalmış. Tabi mitolojik hikayeye uygun başka neler yaşamış mı bilemiyorum. Kendisi yurt dışındayken evsiz, kökensiz yabancı gibi hissetmiş midir? Onu da tabi videolarından pek çıkarımlayamadım. Ancak harita yerleşimleri bu ihtimali gösteriyor.


Onun dışında doğum haritasında hava elementi baskınlığı var eğer yükseleni de toprak burçlarından birinde değilse toprak eksikliği var demektir. Toprak eksikliği de kişilerde yersizlik-yurtsuzluk- köklenememe durumları verebiliyor.


Evet, şimdilik yazmak istediklerim bu kadar. Siz de astro.com’dan asteroid numaralarını girerek yazdığım asteroidlere kendi haritanızda bakabilirsiniz.


İyi günler dilerim.




























72 views0 comments

Comments


Hakkımda

Ben Ayşegül.

Bu siteye astrolojik film analizlerimi ve astrolojiye dair yazılarımı eklemeyi düşünüyorum. Takipte kalın.

Post Arşivi

Gelecek yazılardan haberdar olmak için e-posta bırakabilirsin.

Thanks for submitting!

ad91c0294b8c1b39758de0ec18d84b95.jpg
bottom of page