top of page

Doğum Haritasında "Zorlu Satürn Açıları" Nasıl Çalışır?


Hello herkes,


Bu yazıda sizlere Satürn'ün doğum haritasındaki zorlu açılarından bahsetmek istiyorum. Aslında Satürn için kavuşum dahi zorlu sayılabilir. Ancak hangi gezegenle kavuşum yaptığına göre bu durum değişkenlik gösteriyor. Satürn genel anlamda korkulan bir gezegen. Bence kolektif gezegenlerin keskin, ani, şok edici etkilerine nazaran Satürn'ün kısıtlayan, engelleyen ama aynı zamanda aşırılıkları önleyen bir yönü de vardır.

Yani şöyle düşünelim. Uranüs 1700lü yıllarda keşfedilene kadar Satürn ötesi gezegenler bilinmiyordu. Ve Satürn bilinen son gezegendi. Satürn haritalarımızda, korku, endişe, geri çekilme, sınırlamayla ilgili bir gezegendir. Satürn'ün çektiği sınırlar bellidir. Yani taşkınlığın beklenmeyeceği bir alandır aynı zamanda Satürn. Ancak sınırın ötesindeki gezegenler Uranüs, Neptün, Plüto çok daha sınır tanımayan, aşırılıkların ve tutarsızlıkların görüldüğü bir alandır. Satürn'ün sınırlayıcı ama taşkınlıklardan koruyucu etkisi bakımından yapıcı, faydalı görüyorum.


Satürn oğlak burcunun yöneticisi olduğu için hangi gezegenle etkileşimdeyse, o alanla ilgili kişiye müthiş bir hırs, kazanma arzusu verir. Satürn (Kronos), korku, endişe, geri çekilmeyle de ilgilidir. Eldekini kaybetme korkusu, cimrilik, yetersizlik duygusu, aşağılık kompleksi, kendini rahat ifade edememe, yüksek statüde olmayı isteme ancak bunu başaramadığında ortaya çıkan kompleksli kişilikler gibi gibi davranışlarla ilgilidir.


Satürn hangi gezegeninizler kavuşum, kare, karşıt, 45lik, 135lik gibi dinamik açılar yapıyorsa (5 orbun altında 3gen açıları da güçlü sayabiliriz) hayatınızda önemli bir etkisi olur. Dediğim gibi Satürn korku, kısıtlanma, kendini ifade edememeyle ilgiliyken aynı zamanda açı yaptığı gezegen konularını elde etmek, o konularda başarı, statü, para kazanmaya dair ciddi bir hırs da verecektir.


Şimdi gezegenlere değinelim. Satürn asc-Güneş, Ay, Venüs, Merkür, Marsla dinamik açılar yapmış olmalı.


Satürn asc kavuşum:

Satürn doğum haritasında kısıtlanma, engellenme, geri çekilme, tedbir ve korku temalarına sahiptir. Satürn asc kişisi kendini ifade etmekten ve göstermekten korkabilir. Satürn'ün hangi burçta yer aldığına göre yorumlar değişecektir tabi. Haritada koç, aslan gibi konumlar varsa bu engellenme hissi daha dengeli çalışır, bir bakıma azalır diyebiliriz.


Öte yandan Satürn-asc kişisi maddi sıkıntılar yaşayan bir ailede doğmuş olabilir. Sorumluluk ve ciddiyetin ön planda olduğu, bireylerin dünyevi iş yüklerinin fazla olduğu bir aile ortamında doğmuştur. Aile bireyleri kamu görevlisi, memur, inşaat işçisi, mimar gibi mesleklere sahip olabilirler.


Her halükarda Satürn-asc kişisi oldukça sorumluluk sahibi olacaktır. Sorumluluk, ciddiyet ve ağırbaşlılık bu kişiyi dışarıdan hiç eğlenmiyormuş gibi bir izlenime sokabilir. Öte yandan sorumluluklar konusunda Satürn balık konumunu istisna tutabiliriz. Balık burcu kaçışı da ifade ettiği için bu konum sorumluluklardan kaçısı temsil eder. Sorumluluklarını sürekli erteleyen birisi de olabilir. Ancak kendi duygularının sorumluluğunu almak ve gerçeklerle yüzleşmek bu kişilerin bu hayattaki sorumluluklarından biri olacaktır.


Asc bizim dış görünüşümüzle de ilgili olduğu için bu kişiler kemikli bir yüze sahip olabilirler, asla yaşlanmayan muhtemelen 80'ninde bile taş bebek görünümüne sahip kişiler olabilirler. Satürn-asc konumu kişiye kısa boy verebilir. Aynı şekilde Satürn asc-kareleri de verebiliyor. (Genel gözlemim)

Satürn-Asc kareniz varsa bu da ikili ilişkilerde bağlanma sorunları, duygusal anlamda soğuk olma, insanlara mesafe koyma, içe dönme gibi eğilimler verebilir. Asc ilişkiler evi olan dsc-7.ev noktasına da görünüm yaptığından bu kişiler diğer insanlara soğuk ve mesafeli gelir. İnsanların duygularını anlamak, onlarla yakın ilişkiler kurmak bu insanlara zor gelebilir.


ASC oğlak kişilerine benzer şekilde bu kişiler için de başarı elde etmek, organize olmak, düzene sokmak, kontrol etmek, temkinli olmak, endişe, korku ve kuruntular, para kazanma, kariyer konuları ön plana çıkacaktır. Harita destek veriyorsa yönetici konumlarına gelebilirler, Merkür’ün de destek verdiği haritalarda memurluk, devlet işleri, inşaat, yapı, mimarlık, matematik, istatistik, fizik gibi alanlara uygun olabilirler.

Sistem ve düzen kurmak bu kişilerin hayatında önemli olacaktır. Bu kişiler kontrolcü ve güçlü duruşları sayesinde insanlara güven verirler. Öte yandan bazı konularda oldukça katı fikirlere sahip olabilir ve insanlara karşı acımasız ve yargılayıcı davranabilirler.


Her şeye rağmen bu kişilerden hayatımızda düzen ve sistemi nasıl kuracağımızı öğrenebiliriz. Duygusal konularda iyi olmasalar da gerçekçi ve mantıklı çözümler üretmeleri için onlara başvurabiliriz.


Not: Hatırlatmak gerekir ki bunlar genel yorumlar. Satürn'ün hangi burçta yer aldığı, haritanın genel durumu vs yorumu etkiler.


Satürn/Güneş dinamik açıları

Satürn, yaşam ve canlılık kaynağı olan Güneş'inize kare, karşıt, kavuşum gibi dinamik açılar yapıyorsa size olgunluk, ağırbaşlılık ve ciddiyet verecektir. Bu kişiler kendi egolarını, benliklerini "yeterli", "başarılı", "mükemmel" görememeye dair sorunları vardır. Kendilerini yeterince iyi, başarılı, statülü, değerli göremedikleri bir aile ortamında doğmuş olabilirler. Baba figürleri özellikle kişinin hayatında kontrolcü, baskıcı, soğuk olabilir. Kendi değerliliklerinin yeterince tatmin edilmediğini hissedebilirler.


Genel anlamda Satürn/Güneş kişisinin kendini “değerli” görmeye ihtiyacı vardır. İçten içe kendi önemine dair bir sorgulaması olduğundan dışarıdan gelen her türlü uyarıcıya açıktır. Yani birinin onun hakkında burnun büyük, kulağın kepçe gibi şakayla karışık alalade söylenmiş sözleri bile bu kişinin radarına yakalanarak kendi hakkındaki değersizlik söylemlerine tuz -biber ekebilir.


Güneş bize canlılık katan özle ilgili olduğundan bu kişilerin bu hayatta statü ve başarı elde etme hissiyatları çok güçlüdür. Özellikle kare, kavuşum gibi açılarda. Bu kişiler için “en önerilesi şey” karamsarlığa düşmemeleri, küçük şeylere takılmamaları ve statü için bıkmadan usanmadan çalışmalarıdır.


Güneş yaşam enerjisi olduğundan Satürn burada kişiye aşırı karamsarlık, içe dönme, umutsuzluk, depresyon hissiyatı verecektir. Bu duygulara bilinçli bir şekilde mani olmazsanız sizi ele geçirebilir haliyle. O yüzden bunların farkında olup Jüpiter'i iyimserliğinizi, inancınızı, gelecekte iyi şeyler olacağına dair inancınızı geliştirmeniz gerekiyor. Yoksa bu konum ciddi depresyonlara yol açacaktır. Ayrıca Jüpiter’in başak, oğlak, akrep burçlarında olduğu haritalarda Jüpiter’i çalıştırmak yine güçleşebilir. Haritada potansiyel olarak size sunulmayan bir şey bilinçli çabayla edinilmelidir.

Satürn'ün güçlü olduğu yerde Jüpiter çalıştırılmalı ancak dediğim gibi Satürn/güneş güçlü bağlantıları size statü diye bağırıyor. O yüzden aşırı rahatlık ve umursamazlık bu konumun ihtiyacı olan şey değildir. Statü elde etmek için bıkmadan, yılmadan umutsuzluğa düşmeden çalışmanız gerekiyordur.


Güneş/Ay:


Ay kişinin en içsel gezegenlerinden biridir. Kişinin duygularını, bakım, beslenmeyi, doyurulmayı bekleyen alanıyla ilgilidir. Ay/Satürn etkileşimleri olanlar iç dünyalarını açmakta zorluk çekerler. Diğer insanlarla samimi olmak, yakınlaşmak, flört sevgili olma durumları bu kişiler için zorlu gelebilir. Aynı şekilde anne olma, birilerine ilgi, şefkat gösterme durumu genel anlamda bu kişilerde eksik olacaktır. Bu kişiler soğuk görünümlerine karşı duyguları aşırı ciddiye alırlar.


Sevilmemek, ilgi, alaka görmemek gibi hissiyatlar bu kişilerin radarına çabucak girer. Her ne kadar iç dünyalarını açamıyor olsalar da duygularını tatmin etmek, bakım görmek, sevilmeye dair ciddi ihtiyaçları vardır. İçten içe yüksek derecede bunu arzularlar ama bu dışarıdan bu şekilde gözükmeyebilir.

Bu kişilerin çevresi geniş dahi olsa çok çok az insana gerçekten içlerini açabilirler. Satürn/Ay açıları duyguları öylesine ciddi alır ki incinmekten ve kırılmaktan da ölesiye korkar. Bu kişiler hiç beklemediğiniz kadar hassas çıkar. Duyguların krallığını aşırı ciddiye almaları sebebiyle alınganlıklar, küslükler, tavır yapma, trip atma, sevilmediğini, ilgi görmediğini düşündüğünde kaçıp uzaklaşma, komplekslilik gibi gölge yönlere de sahip olabilirler. Özetle bu kişiler sosyal ilişkilerde zorlanacaklardır. Ancak gerçekten güven duyabilecekleri kişileri bulduklarında kendilerini açacaklardır genel anlamda. Bu kişileri bulduklarında ise ondan kopmayı da istemeyeceklerdir.


Güneş/Merkür:

Merkür zihinsel faaliyetler, kendini ifade etmek, eğitim, bilgiyi nasıl aldığımız ve işlediğimizle ilgilidir. Satürn, Merkür'e açı yaptığında kişi acaba yeterince anlamıyor muyum, yeterince zeki miyim gibi endişelere sebep olabilir. Satürn- Merkür'ün 'işitsel veya sese dair faaliyetleri kısabilir. Yani işitme sorunları ya da kısık sesle konuşma gibi özellikler verebilir kimseye. Örneğin İsmet İnönü'nün 24 derecedeki Satürn'ü 22 derecedeki Merkür başak'ına yaklaşan bir kare açı yapmaktaydı ve İsmet İnönü'nün işitme sorunları için cihaz kullandığı bilinmektedir. Ayrıca Lozan görüşmeleri sırasında kendisine dayatılan birçok şeyi "duymazlıktan" (belki de duymadığı) gelerek göz ardı ettiği ve şartnameyi büyük ölçüde Türkiye lehine kazanımlar elde ederek imzaladığı bilinir.


Satürn/Merkür açısı kişiye yavaş anlıyor hissiyatı verebilir. Özellikle ilk gençlik yıllarında kişi kendini ifade etmede, topluluk önünde konuşmada ciddi zorluklar yaşayabilir. Yine haritalarında Merkür-Satürn kavuşumu olan Albert Einstein ve Nikola Tesla'dan bahsetmek gerekirse. Satürn yapı, inşa etme, kurallar, sınırları temsil ettiği için bu açıya sahip olanlar matematik, fizik gibi derslerde başarılı olabilirler. Örneğin koç burcunda 1 orbluk Merkür-Satürn kavuşumu olan Einstein'in 4 yaşında konuşmaya başladığı, çok yavaş konuştuğu ifade ediliyor. Hatta bu durum 9 yaşına kadar sürünce anne-babası çocuklarında zeka geriliği olduğunu düşünüp endişelenmişler.

Bütün bu zorluklara rağmen Satürn'ün dinamik açı yaptığı gezegen yüksek derecede o gezegeni gerçekleştirmek ister. Satürn 10.ev semboliği oğlak'ın doğal yöneticisidir. Oğlak ve 10.ev ise yüksek hırs, statü ve kazanma istediği verir. Bu kişiler bir şeyi öğrenene kadar ısrarla zorlarlar. Zekalarını ispatlamak için diploma ve sertifika peşinde koşabilirler. Her halükarda eğitim hayatı, sunum yapmak, kendini ifade etmek bu kişinin hem korkulu rüyası, hem de çok arzuladığı şeyler olabilir.



Devamında Satürn -Mars, Satürn-Venüs açılarından bahsedeceğim..

Şimdilik bu kadar. Yazıyı beğendiyseniz beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Diğer yazılarda görüşmek üzere.


Arrivederci !!


































62 views0 comments

Comments


Hakkımda

Ben Ayşegül.

Bu siteye astrolojik film analizlerimi ve astrolojiye dair yazılarımı eklemeyi düşünüyorum. Takipte kalın.

Post Arşivi

Gelecek yazılardan haberdar olmak için e-posta bırakabilirsin.

Thanks for submitting!

ad91c0294b8c1b39758de0ec18d84b95.jpg
bottom of page