top of page

Geç Kavuşan Aşıklar: Cupido & Psyche

Hello herkes,


Bu floodda Psyche (16 numaralı) asteroidinden bahsetmek istiyorum. Hikayesi epey uzun ingilizce bilenler yabancı kaynaklarda uzun hikayeye ulaşabilirler. Ben bu yazıda daha çok Psyche doğum haritalarımızda ne ifade ediyor. Hayatımızda Psyche arketipini nereye koyabiliriz onu anlatmak istiyorum.

Anima & Animus

Psyche'nin hikayesi, Carl Jung'un kadın ve erkeğin kolektif bilinç dışı arketipleri olarak yansıttıkları anima/animus kavramlarına oldukça benziyor. Okuduğum kaynakta da buna atıf yapılmış. Erkek, ilişkilerinde animasını (feminenlik), ararken, kadın ise animusunu (maskülen) aramaktadır.


Bu aynı zamanda çocukluğumuzda bilinçsizce kabullendiğimiz dişillik ve erillik özelliklerine denk düşer. Erkekler, anne figürlerine benzer kadınları ararken içlerindeki anima figürünü bulmaya çalışırlar; kadınlar ise baba figürünün yansımalarıyla karşılaşabilirler.


Anima, duygular, ruh, feminenlik; animus, logos, akıl, mantıklı yöndür. Carl Jung'a göre kişi ancak gölgesiyle yüzleşerek kendini tanıyabilir.



Bu figürler aynı zamanda kadın ve erkeğin kabullenmediği ebeveyn figürleri de yansıtabilir. Hangi ebeveyn figürü kabul edilmiyorsa bu kişide kendi gölge yanı olarak çalışır ve ilişkilerde kendi gölge özelliklerindeki kimselere çekilebilir.


Psyche, aşk veya ilişkiler yoluyla kendini tanımayı anlatır. Kendi gölgemizi, karanlığımızı, görmek istemediğimiz, bastırdığımız parçamızı "başkaları" aracılığıyla bastırdığımız yanımızdır.


Tabi ki Psyche herkeste aynı şekilde çalışmayacaktır. Haritalarınızda özellikle Güneş, Ay, Merkür gibi kişisel gezegenlerinizle en fazla 5 orbla kavuşuyorsa ya da IC veya ASC noktalarınıza yine 5 orbla kavuşuyorsa dikkate alınabilir.


Özellikle kadın haritalarında Güneş, Marsla kavuşan Psyche kişinin animusunu (logos, maskülenlik) reddettiği, erkek haritalarında ise Ay ve Venüsle kavuşan Psyche'nin erkeğin animasını (ruh, duygular, feminenliği) reddettiği anlama gelebilir.


Psyche ve Bilinçaltı Korkuları

Psyche, kaçmak istediğimiz karanlığımız, gölge yönümüzdür. Genellikle bu yönlerimizden kaçmak için başkalarıyla ilişki kurmak isteyebilir, bu alanı bastırmaya çalışabiliriz.



Psyche, "kelebek kanatları" ve "yıldız" sembolikleriyle ifade edildiği için Psyche ile kavuşan gezegen oldukça hassas, kırılgan incinmeye müsait bir konumda olur. Kelebek aynı zamanda, kozasından çıkan bir tırtıldır. Yani metamorfozu, dönüşümü temsil eder. Bu anlamda reddettiği tarafıyla yüzleşene kadar birçok zorluk çekebilir.


Ancak yıldız gibi sabit, sonsuz ve kalıcı olabilir. Yıldız arketipi Psyche (ruhun) kendisini tamamlamak için çabaladığı, parçalanmış ruhu yani bilinçaltından, gölge yönünden koparılan ruhu tamamlamak için var olan ışığı anlatır. Kişinin ruhsal bütünlğünü tamamlayabilmesi için aradığı eksik parçasını öncelikle kendi içinde bulmalı, başkalarıyla değil kendisiyle tamamlamayı bilmelidir. Yani içinizdeki karanlıkla yüzleştiğinizde kalıcı, sabit bir ruhsal bütünlüğe (yıldız) erişileceğini anlatıyor.


Dediğim gibi Psyche asteroidi herkesin haritasında yoktur. Güneş, ay, venüs, merkür gibi kişisellerle kavuşum yapıyorsa önem arz ediyor.

Şu an için kavuşum açılarını kabul etmeyi mantıklı buluyorum ancak kişisellerinizle dar orblu açılar yapıyorsa sizde, etkilerini görüyorsanız gözlemlemenizi öneririm.


---

Not: Unutulmamalıdır ki asteroidler haritalarda 2cil önemdedir. Haritanızda zaten bunları tetikleyen başka gezengensel göstergeler varsa Psyche bu konumlara destek verebilir. Psyche tek başına karakteri analiz etmek için yeterli olmaz. Yani yazdıklarım destekleyici etkilerdir.


Psyche- Güneşle kavuşumdaysa. Kişi içindeki eril figürü, animusu, logosu, bilinçli yanı görmeyi reddedebilir. İki cinsiyet için de baba figürüyle ilişkileri sorunlu olabilir. Kadınlardaysa özellikle karşılarına çıkan erkeklerle egosunu tamamlamaya çalışabilirler. Yani kendi gölgenizi flörte yansıtmak gibi. Psyche'nin hikayesinde bir parçalanmışlık ve dağılma söz konusu. Kişi içindeki maskülen (baba) figüründen kaçtığı için kendini başkalarıyla tamamlamaya çalışabilir. Ruhu bütünlemek için gölgesiyle yüzleşmeli, tanışmalıdır.


Psyche-Ay: Kişinin kendi duygularından korkması, kaçması onları reddetmesi olarak çalışabilir. Aynı zamanda kişi bu alanlarda oldukça hassas ve kırılgandır. Kişiliğinde görmek istemediği bir besleyici, bakıcı, yardımsever, şefkat dolu bir figür yatar. Ancak bu özellikler reddedilir. Kişi kendi duygularını kabul ettiğinde ruhsal bütünlüğünü sağlar.


Psyche-Merkür: Zihinsel faaliyetler, okul- öğrenim hayatı, kitaplar, dil öğrenmek kişinin kaçtığı alanlar olabilir. Kendini ifade etmekten kaçınabilir. Bu alanı başkaları aracılığıyla tamamlamaya çalışabilir. Yani bilgiyi sorgulamadan kabul etmek, başkasının fikirlerine göre hareket etmek gibi. Kişi kendi düşüncelerini, zekasını, ifade yeteneğini kabullenerek bütünlüğü sağlayabilir. Bunları sağlaması için birisinin yardımını da alabilir.


Devamı Gelecek.



























34 views0 comments

Comentários


Hakkımda

Ben Ayşegül.

Bu siteye astrolojik film analizlerimi ve astrolojiye dair yazılarımı eklemeyi düşünüyorum. Takipte kalın.

Post Arşivi

Gelecek yazılardan haberdar olmak için e-posta bırakabilirsin.

Thanks for submitting!

ad91c0294b8c1b39758de0ec18d84b95.jpg
bottom of page