top of page

Joker Karakteriyle Özdeşleşen "Heath Ledger'in" Doğum Haritası Analizi



2008 yılında gösterime giren "Kara Şövalye" filmindeki "Joker" karakteriyle ünlenen Heath Ledger'ın haritasına bakalım. Heath Ledger çok yetenekli bir oyuncu. Kara Şövalye'de Batman rolü kendisine teklif edilmesine rağmen o Joker rolünü almak istiyor. Nolan da rolü kendisine veriyor.


Şimdi burada yapacağım analizleri Heath Ledger'in kendisiyle çok fazla özdeşleşen "Joker" karakteriyle kendi haritasını harmanlayarak yorumlar yapacağım. Bu bazı kişilere garip gelebilir. Ne yani Heath Ledger aynı zamanda "Joker" karakterinde biri miydi? Öyle olmak istediği için mi bu rolü seçmişti. Bu soruların cevabı bir bakıma evet bir bakıma hayır. Oyuncuların seçtikleri rollerin kendi karakterleriyle yakın olduklarını düşünüyorum. Birçok oyuncu özellikle biraz tanındıktan ve yeteneklerini ispatladıktan sonra gelen teklifleri "seçme ya da reddetme" hakkını sahipler. Heath Ledger, kendisine Batman gibi bir agonist başrol teklif edilmesine rağmen o antagonist, "kötü" ya da muhalif bir karakteri tercih ediyor. Burada Heath Ledger'in karakteriyle "Joker" hayali karakterinin benzer özellikler taşıyacağını düşünebiliriz. Her birimiz çevrelerine enerji yayan insanlarız ve bize yakın enerjideki insanları, bu yazıda karakteri, kendimize çekeriz. (Soğuk, kederli, memnuniyetsiz insanların aynı özellikteki insanları kendine çekmesi gibi..) Bu bağlamda düşünecek olursak "Joker" karakterini Heath Ledger'in kendi doğum haritası üzerinden yorumlamayı uygun görüyorum. Öyleyse başlayalım.


Oyunculuk ve sinema aslan, balık burçlarıyla gezegen olarak ise Güneş ve Neptün gezegenleriyle ilgilidir. Aslan sahnelere çıkmak, oyunculuk, yaratıcılık, çocuklarla ilgili bir burçken. Neptün de sanatla ilgili olan gezegendir. Heath Ledger'ın yükseleninde güneş var. Yani girdiği ortamlarda hep dikkat çeken, lider görünümünde biri olmuştur diyebiliriz. Ledger'ın haritası su baskın ve balık burcu vurgusu olduğunu görüyoruz. Balık burcundaki mars ve merkür kavuşumuna Neptün kare atmış buna çifte vurgu diyebiliriz. Yani Ledger'in hayal dünyası geniş, yaratıcı, kendini bulunduğu rolün hissiyatına kolayca sokabilen biri. Neptün bir haritada kişiye yüksek hassasiyet verir. Neptünyen kişiler bulunduğu ortamın ya da kişilerin hissiyatını çok iyi anlayabilir. Neptün oyuncu haritalarında da öne çıkan bir özellik olabiliyor. Çünkü bir role girmek o rolün hissiyatını yaşatıyor olmakla ilgili


Sonuç olarak oyuncu haritalarında Neptün/ balık ya da aslan/ güneş vurgusu arayabiliriz. Heath Ledger'ın en çarpıcı rolü kuşkusuz "Joker" karakteri. Ledger, karakteri canlandırırken bir çok kez doğaçlama yapmış. Rolüne hazırlanmak için kendini bir otel odasına kapamış. Kafasındaki tipleme için günlük tutuyor. Heath Ledger'ın oyunculuk için adanmışlığını Merkür ve Marsla kavuşan Vesta'ya bağlayabiliriz. Vesta kendini adama, özveri ve sorumluluk prensibiyle ilgili. Vesta'nın marsla kavuşmuş olması enerjisini sanatla ilgili bir konuya (balık) için adadığına (Vesta) işaret ediyor.


Ledger role çalışırken hazırlanma sürecini şöyle anlatıyor. "Geçen hafta büyük olasılıkla, her gece ortalama iki saat uyayabildim... Ben durmadan düşünen biriyim. Vücudum bitkin düştü ve aklımı kaçırmak üzereydim." https://wannart.com/icerik/3791-olumsuz-aktor-heath-ledgerdan-izlemenizi-onerdigimiz-8-film

Ledger'ın Merkür'ü balık ve retro. Bir gezegenin retro olması o gezegen enerjisinin içe döndüğünü gösteriyor. Retro gezegenler frekans değişimine uğrarlar. Kendini ifade etmede güçlükler. Öğrendiklerini sürekli tekrar etme ihtiyacı, içe dönük bir kafa yapısı. Konuşurken acaba hata yapıyor muyum gibi endişeler de verebilir. Üstelik Ledger'ın Merkür Mars kavuşumu var. İçe dönük düşünce yapısına sahipken Mars'ın kavuşumda olması hızlı çalışan bir zekaya işaret ediyor. Düşünceler kafasında at yarıştırır gibi koşuşturmuştur muhtemelen.



İki gezegenin de balıkta olması yüksek hayal gücü, acılara karşı hassasiyet, dikkat dağınıklığı, bir konuya odaklanmada güçlük yaşama, kafa karışıklıkları ve görsel zekaya işaret ediyor. Merkür balık burçları resmederek, hikayelerle, konseptlerle, şekillerle düşünürler. Klasik eğitim sisteminin teorik ve durağan eğitimine pek uygun olmayacaklardır. Merkür balık kişilerin daha yaratıcı olacakları bir öğrenme modeline geçmeleri kendileri için uygun olacaktır. Merkür-Mars kavuşumu huzursuz, gergin, endişeli bir kafa yapısına işaret ediyor. Mars'ın hızı ve hareketi retronun içe dönüklüğü kişinin düşüncelerini içte yaşadığı, dışarıdan olup bitenin pek fazla görünmediğini anlatır. Zaten balık burcu gizlemekle de ilişkilidir.



Mars-Merkür kavuşumuna Neptün karesi de eşlik ediyor demiştik. Değişken burçlardaki kareler zeka göstergesidir. Ancak bu açıya Neptün dahilse dikkat dağınıklığı verir.

Filme dönecek olursak "Kara Şövalye" filmindeki Joker karakteri psikopat, fütursuz, şizofrenik bir katil. Burada Heath Ledger'ın DSC'ye yerleşen Plüto dikkat çekiyor. Plüto gezegeneni yer altı, karanlık güçler, başkalarının değerleri, serveti gibi şeyleri temsil eder. Aynı zamanda ölümle ilişkilidir. Deklinasyonlara baktığımız zaman ise Venüs -Plüto'nun contra paralel hizalandığını görüyoruz. Bu da ilişkilerde derinlik, tutku, sahiplenmenin ön planda olduğunu gösterir. Ledger'daki Plüto vurgusu onun bu rolü seçmesinde etken olmuştur diyebiliriz. Genel olarak Ledger'daki Plüto vurgusu onun en iyi Jokerlerden biri olmasını sağlamış.



Filmde Ledger'ın doğaçlama yaptığı kendi kendine konuştuğu ve Gotham şehri suçlularını peşinden sürükleyip işi bittikten sonra öldürdüğünü görüyoruz.. Ledger'daki balık vurgusuna ek olarak Neptün'ün deklinasyonda MC'ye yerleştiğini görüyoruz. Neptün'ün belirgin temalarından biri de büyülemektir. Neptün'ü Asc ve MC üzerinde konumlanmış birçok sanatçı ve müzisyen vardır. Bu onların büyüleyici imajlarının bizi etkilediği onlara hayran bıraktığı, onlar gibi olmamızı istemeyi sağlayan bir etkidir. Neptün Asc/MC kişileri bizleri büyülerden aynı zamanda istemeden de olsa yanlış bir algı oluştururlar. Gerçek yaşamlarıyla gösterdikleri bir olmaz.

Joker karakterine baktığımız zaman ise Joker'in Gotham şehri sakinlerini fazlasıyla etkilediğini görüyoruz. Joker, onlar için bir nevi kurtarıcı bir karakter. Şehirdeki tüm suçların, yozlaşmışlığın, isyanın, çürümüşlüğün simgesi ve bir şekilde peşinden gitmeye uygun gördükleri bir karakter de olmuş. Bu anlamda Neptün'ün büyüleyici bir yandan da yanıltıcı imajından söz edebiliriz.


Joker, kitleleri peşinden sürükleyen bir karakter olmasının yanı sıra birçok kişinin ölümüne sebep olan da bir katil. Kullandığı kişileri işi bittikten sonra öldürüyor. Bu da onun Plütonyen karakterine işaret ediyor. Gerektiği zaman idealleri ve prensipleri (Neptün) uğruna öldürmekten ve suç işlemekten (Plüto) çekinmiyor. Bu anlamda Joker karakterinde Neptün-Plüto gezegenlerinin öne çıktığını iddia edebiliriz.


Yeni içeriklerden haberdar olmak için e-bülten'e mailinizi bırakabilirsiniz. Postu beğendiyseniz beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın.


Bir sonraki analizde görüşmek üzere. Arrivederci..


21 views0 comments

コメント


Hakkımda

Ben Ayşegül.

Bu siteye astrolojik film analizlerimi ve astrolojiye dair yazılarımı eklemeyi düşünüyorum. Takipte kalın.

Post Arşivi

Gelecek yazılardan haberdar olmak için e-posta bırakabilirsin.

Thanks for submitting!

ad91c0294b8c1b39758de0ec18d84b95.jpg
bottom of page