top of page

Muhalif ve İdealist Karakter "Cyrano de Bergerac" Üzerine -Astrolojik Film Analizi



Cyrano de Bergerac, Fransız şair ve oyun yazarı Edmond Rostand'ın en bilinen eseri ve muhtemelen en ünlüsü.

Cyrano de Bergerac, 1897 yılında yazılmış olmasına rağmen günümüzde hala etkisini devam ettiriyor. Binlerce kez tiyatro oyunu olarak sergilendi. Jose Ferrer ve Gerard Depardieu gibi ünlü isimlerin başrolde oynadığı filmleri çekildi.


Bu yazıda sizlere Cyrano'yu Şiron-Uranüs arketipine benzeterek anlatmak istiyorum. Cyrano'yu Gerard Depardieu'nun başrolde yer aldığı 1990 yapımlı filminden izlemiştim. Bu filmde Cyrano'nun dublajını Rüştü Asyalı yapıyor. Sesi de inanılmaz yakışıyor Cyrano'ya. Sevdiğim tek dublajlı film desem yalan olmaz.


Cyrano, hicivli sözleri, güzel ve etkili hitabetinin yanı sıra koskocaman bir burna sahip bir silahşör. Cyrano, tek başına 100 kadar adamı devirecek güçte olsa da aynı cesareti sevdiğine açılmakta bulamaz. Cyrano kuzeni Roxanne'a aşıktır. Ancak büyük burnunun kendisinde yarattığı beğenilmeme duygusundan ötürü Roxanne'a bir türlü açılamaz.


Burada Cyrano'yu asc terazi ve Şiron terazi asc kavuşumlu olarak düşündüm. Şiron asc'de olduğu zaman kişi kendi görüntüsüyle ilgili memnuniyetsiz olabilir. Görüntüsünden utanabilir. Beğenilmeme korkuları yaşayabilir. Bunun yanı sıra Şiron terazi ya da 7.eve yerleşen Şiron, kişinin ilişkilerden yana yaralı olduğunu gösterir. Kişi sevgiyi göstermesini veya almasını tam olarak bilemez. Bu bilgiyi öğrenmemiştir. Kendi bakımına yeterince özen göstermeyi de bilmeyebilir. Kendi değeriyle ilgili bir takım problemler de yaşayabilir.

...


Filme dönecek olursak Cyrano Roxanne'a aşıkken, Roxanne, Cyranoyla aynı birlikten olan Christian isimli bir gence aşıktır. Cyrano, Christian'a durumu anlatır.

Christian çekici bir yüze sahip olsa da Roxanne'ı etkileyecek güçlü bir kaleme, şiirsel dile sahip değildir. Roxanne, Christian'dan kendisine şiirler yazmasını ve sevgisini süslü sözcüklerle anlatmasını ister ancak Christian'da bu şiirsel incelik yoktur. Bunun üzerine Cyrano, Christianla bir anlaşma yapar. Roxanne'a söylenecek süslü sözcükler, şiirler, mektuplar Cyrano tarafından yazılacaktır ancak imzası Christian'a ait olacaktır.



Burada Cyrano'nun güçlü kalemi ve hayal gücü sebebiyle Merkür balık old. söyleyebiliriz. Merkür balık kişileri şiirsel bir şekilde konuşabilir. Balık burcu idealist yönüyle de bilinir. Balık burçları dünyaya farklı gözden ve pencereden bakarlar. Büyük resmi gören, görsel hafızası güçlü kişiler olurlar. Oldukça sanatlı, duygusal, hisli yazılar kaleme alabilirler. Balık/ Neptün arketipi inceltmek, saflaştırmak, hassaslaştırmak üzeredir. Olaylara derin bakarlar, hassas, ince, kibar yapı veya hayal dünyası verir. Neptün/balık etkisi kişiye oldukça incelik, zerafet ve hassasiyet verecektir. Bu yüzden Neptünyen kişiler sanatla da en çok ilgili olanlardır.

Burada Cyrano'nun hicivsel bir dili olmasından ötürü Mars-Merkür kavuşumlu biri olarak tasvir ettim Cyrano, sadece sanatsal bir dile sahip değil aynı zamanda oldukça eleştirel biri. O soyluların ipekten giysilerini, soylulara yalakalık yapılmasını, dışı süslü ancak boş beyinleri her şeyi ama her şeyi eleştirir.

Mars-Merkür açılarında kişi kıvrak bir zekaya sahiptir. Gezegenlerin balıkta yer aldığını düşünecek olursak, hayal gücü geniş, idealist ve keskin dilli birinden bahsedebiliriz.


Cyrano, filmde asi ve cengaver kişiliğiyle de tanınır. O yüzden Güneş'i koç burcuna ve 7.eve yerleştirebiliriz. Güneş 7.evde yer aldığı zaman kişi kendini bir başkası için feda edebilir. İlişki kurmak ve paylaşımda bulunmak kişinin önemsediği şeylerdendir. Burada Cyrano'nun kendini göstermek istemeyişi ve saklayışını ise Güneş/Neptün kavuşumuyla açıklayabiliriz. O görüntüsünden ötürü kendinden utanır (Şiron asc) Güzelliği idealize eder Neptün-asc konumu ve kendini saklar.

Güneş/Neptün açısı ve Mars'ın balıkta olmasıyla birlikte egonun ve gücün abartılması ve idealize edilmesinden de bahsedebiliriz. Güneş koç burcunda yücelirken zodyağın ilk burcu olan koç, ego, kimlik ve benlikle ilgilidir. Koç burcu "ben burdayım" der.

Ancak Güneş/Neptün açısı egonun erimesiyle ve saflaşmasıyla ilgili olduğu gibi Neptün'ün idealize eden anlamından ötürü gücün ve egonun idealize edilmesini de ifade eder.

Burçlara tek taraflı bakmamak ve birden çok anlamının old unutmamak gerekir. Balık burcu, saflaştırmak, eritmek, arındırmakla ilgiliyken, illüzyon, idealize etmek, sis bulutuna sokmakla da ilgilidir.



Filmin devamına bakacak olursak Cyrano ve Christian birlikte cepheye savaşmaya giderler. Bu arada Cyrano, Christian imzalı aşk mektuplarını Roxanne'a yazmaya devam eder. Christian cephede ölürken Roxanne acısından mahvolur ve kendini manastıra kapatır. Göğsünde Christian'nın yazdığı mektupları ise her zaman taşır.


Filmin sonuna doğru Cyrano mektupların gerçek yazarını Roxanne'a söyler. Ancak bu itirafı yaparken bile tam olarak hislerini söylemez. Çünkü o bir hayale, kafasında kurduğu ideale aşık olmuş gibidir. Son sözleri de "gururum" olur. :D

Bu da tam olarak idealize edilen egoya ya da balık/koç kombinasyonuna işaret ediyor.


Bitirmeden önce Cyrano'nun, oldukça Antagonist (muhalif) bir karakter olduğunu söylemek mümkün. Cyrano, Burun Tiradı sahnesinde olduğu gibi tüm soyluları, soylulara yalakalık yapan insanları, süslü kıyafetler, şatafatlı giysiler içindeki boş beyinleri ve kalpleri eleştirir. Bir ağaca dolanan sarmaşık misali olmak istemez ve kendisini himaye etmek isteyen baronları da reddeder. Bu bakımdan Cyrano'nun Uranüs'ünü 10.eve yerleştirebiliriz. 10.ev oğlak burcunun doğal evidir ve toplumsal imajımızla ilgilidir. Buraya yerleşen Uranüs muhalif ve aykırı bakışımızı anlatır. Kova burcunun modern yöneticisi olan Uranüs farklılığı ve aykırılığı temsil etmekle birlikte sorgulamayı, zekayı, bilimi, aydınlanmayı da temsil eder. Huzursuzdur, anidir, şok edicidir. Aydınlanmayı sağlamak için "olan"ı, gelenekleri yıkmak ya da eleştirmek sorgulamak gerekir. Cyrano da filmde oldukça muhalif ve eleştirel bir kimliğe sahiptir ve içi boş soyluların tam karşısında yer alır. :D


Şimdilik yazım bu kadar. Başka bir astrolojik film analizinde görüşmek üzere. Arrivederci..
























37 views0 comments

Comentarios


Hakkımda

Ben Ayşegül.

Bu siteye astrolojik film analizlerimi ve astrolojiye dair yazılarımı eklemeyi düşünüyorum. Takipte kalın.

Post Arşivi

Gelecek yazılardan haberdar olmak için e-posta bırakabilirsin.

Thanks for submitting!

ad91c0294b8c1b39758de0ec18d84b95.jpg
bottom of page